Fabrikaların dijital dönüşümü Kocaeli Üniversitesi’nde konuşuldu

Evden uzaya kadar çok sayıda sektörde ileri teknoloji ürünleriyle dikkat çeken Mitsubishi Electric, üniversite öğrencileriyle bir araya gelmeye devam ediyor. Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü’nün düzenlediği “Tekno Vac-21” etkinliğinde konuşmacı olarak yer alan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, fabrikaların dijital dönüşümünü, yapay zekâ alanındaki gelişmeleri ve yakın gelecekte öne çıkacak robot teknolojilerini öğrencilerle paylaştı. 

 

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü tarafından organize edilen “Tekno Vac-21” etkinliğinde öğrencilerle bir araya gelen Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, dijital dönüşüm ve yapay zekâ teknolojileri konusunda şirketin yaptığı inovatif çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı. Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte, “Fabrikaların Dijital Dönüşümü” konulu bir sunum yapan Tolga Bizel, öğrencilerden yoğun ilgi gördü.

 

Yakın gelecekte robotlardan beklenen en büyük değişikliğin hareket teknolojisi alanında olacağını belirten Tolga Bizel, robotların insan hassasiyetinde çalışması gerektiğini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “Gelecekte yapay zekâ algoritmasına sahip robotlardan ürünün yerini değiştirmesi, hassas, kusursuz ve esnek çalışması beklenecek. Mitsubishi Electric olarak biz de yapay zekâ ile geliştirdiğimiz yeni nesil kolaboratif robotlarla şirketlerin robotik sistemlerini hızlı, sezgisel ve daha düşük maliyetlerde kurmalarına, hızla değişen iş ortamları ve sosyal ihtiyaçlara esnek bir şekilde yanıt vermelerine imkân sağlıyoruz. Böylece beklenmedik arızaların önlenmesi ve arızaya yol açacak parçalar hakkında kullanıcıların önceden ikaz edilmesi mümkün hale geliyor. Robotlarımız, geleneksel sistemlere göre güç sensörüyle daha hızlı ve sisteme zarar vermeden çalışıyor ve öğrenerek performansını giderek artırıyor.”

 

MAISART teknolojisiyle robotlar insan gibi çalışabilecek

Robotların herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan çalışmasının mümkün olabileceğini anlatan Bizel; “Robotlarımızın kendi kendilerine karar alıp tüketici ihtiyaçlarını giderebilecek yetkinliğe sahip olduğu bir gelecek hayal ediyoruz. Mitsubishi Electric olarak yapay zekâ teknolojilerimizi birleştirdiğimiz bir teknolojiye sahibiz. Yapay zekâ teknolojileriyle güçlendirilmiş bu yaklaşıma Mitsubishi Electric’in tescilli AI markası olarak ‘Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology’ (Mitsubishi Electric'in AI'sı ile en yeni teknoloji) ifadesinin kısaltması olan MAISART ismini veriyoruz. Makine öğrenmesi algoritmasını kullanan bu teknoloji, sensör verilerini analiz ettikten sonra farklı operasyonel durumlar arasında üretim makinesi geçişine ilişkin bir model oluşturuyor. Bu sayede fabrika ve tesislerde verimliliği artırmak üzere makinelerdeki beklenmedik durumları işaret eden makine anormalliklerinin hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilmesi sağlanıyor” dedi. 

 

“Gelecek nesillerin eğitimine ve insan kaynaklarına büyük önem veriyoruz” 

Mitsubishi Electric olarak üretim süreçlerinde mükemmel işleyebilen sistemlerin kurulması, sorunsuz bir şekilde işletilmesi ve gerektiğinde revizyonu için insana her zaman ihtiyaç duyulacağına inandıklarının altını çizen Tolga Bizel; “Bu noktada, gelecek nesillerin eğitimine ve insan kaynaklarına büyük önem veriyoruz. Üniversitelerin mühendislik fakültelerinde uygulamalı eğitim merkezleri kurulmasına katkı sağıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu