Uzmanlar uyarıyor: “Vegan Beslenenlerde Düzenli Besin Takviyesi Kullanımı Büyük Önem Taşıyor”

1 Kasım Vegan Günü ile beslenme rutininden hayvansal ürünleri tamamen çıkaran veganlarda görülebilecek vitamin ve mineral eksiklikleri tekrar gündemde. Uzmanlar, sağlıklı yaşamın korunması için veganların günlük rutinlerinde besin takviyelerinin olması gerektiğini vurguluyor.
 

Son yıllarda Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada popülerleşen veganlık neredeyse her yaş ve kesimde görülen bir yaşam tarzı haline geliyor. Etik sebeplerle hayvan hayatının dokunulmazlığını savunanların yanı sıra, küresel ısınma ve karbon salınımının tüm dünya için birincil endişe olması, hayvansal ürün tüketiminin karbon ayak izi üzerindeki etkisi gibi konular da gündemde yer buluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu’nun yayınladığı verilere göre; dünyaya yayılan sera gazlarının yüzde 15’i hayvancılıktan kaynaklanıyor ve 2050 yılında beklendiği üzere dünya nüfusu 9 milyar 600 milyona ulaşırsa, hayvansal ürünlere olan talebin yüzde 70 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bütünsel sağlığın destekçisi Zade Vital, tamamen bitkisel içeriklerden oluşan vegan ürün seçenekleri ile her kesimden sağlıklı yaşam tutkununu desteklemeyi sürdürüyor. 

 

DEMİR, ÇİNKO VE MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ 

Demir, çinko ve magnezyum çoğunlukla et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalar ile alınıyor. Dolayısıyla bitkisel beslenenlerde sıklıkla bu maddelerin eksikliğine rastlanabiliyor. Zaman zaman baş ağrısı, halsizlik gibi fiziksel belirtiler verse de çoğunlukla doktor kontrolleri sırasında tespit ediliyor. Zade Vital 100 vegan içerikli demir, çinko ve magnezyum destekleri normal enerji oluşum metabolizmasına, normal kemiklerin korunmasına, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonununa katkıda bulunmasının yanı sıra; yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasında da rol oynuyor. 

 

DOĞAL YAĞLARDAN GELEN BİTKİSEL ŞİFA

Hayvansal protein kaynakları, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri sağlık için faydalı yüksek besin değerlerine sahip. Dr. Burçak Deniz Dedeoğlu, vegan beslenenlerde protein ve omega eksikliğine sıklıkla rastlanmasına dikkat çekiyor. Sağlıklı yağlar ve doğal ekstreler en önemli bitkisel omega ve protein kaynaklarının başında yer alıyor. Buğdayın embriyosu olarak bilinen rüşeym yağı protein, çeşitli vitaminler, mineraller, bitkisel Omega 3, fitosterol, polikosanol ve yüksek oranda vitamin E içererek özellikle veganlarda görülen protein ve Omega 3 eksikliğinin giderilmesinde rol oynuyor. Kapsül formuyla kullanım kolaylığı sağlayan Kenevir Tohumu Yağı ise zengin ve dengeli bir Omega-6 ve Omega-3 çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) kaynağı olarak vegan beslenmenin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Bitkisel kaynaklı vegan ekstreler de sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Dr. Burçak Deniz Dedeoğlu, özellikle kış aylarında bağışıklığın desteklenmesi için kara mürver olarak da bilinen sambucus nigra ve zeytin yaprağı ekstrelerini önerirken mide sağlığı için, veganların tercihi kudret narı ekstresi oluyor.  

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu